40 jaar

Vanwege het 40-jarig bestaan van de avondvierdaagse in 2012 heeft het Avond4daagse Comité
Wim van der Wijst –organisator van het eerste uur en wandelaar van bijna alle Zeelandse vierdaagses- bereid gevonden om op papier te zetten hoe de eerste avondvierdaagse, 40 jaar geleden, is verlopen.

De avondvierdaagse werd voor de eerste keer in Zeeland gehouden in de week voor Pinksteren 1972 beginnende op woensdag en met de intocht op zaterdag middag.

Aankondiging in Ut Rookelijzer jan. 1972

Het idee om de avondvierdaagse in Zeeland te organiseren kwam van Herman van der Wijst, bestuurslid van de wandelclub De Stewardesjes, die het jaar daarvoor de intocht van de avondvierdaagse in Oss gezien had en daarop zei “dat moeten we in Zeeland toch ook kunnen.”

Theo van Boxtel, Herman van der Wijst en de leiding van De Stewardesjes hebben het verder met de scholen uitgewerkt. Er kwamen twee wandelafstanden; zeven en twaalf kilometer per dag met iedere keer een andere route. De start was op het kermisterrein (plein bij  gemeentehuis). Daar waren twee kampeertenten geplaatst, een voor de organisatie de andere voor verkoop van snoep e.d. Dus na afloop was het papiertjes rapen op het grasveldje.

In de kaders staan staan de 40-jaar-oude-artikelen zoals deze in Ut Rookelijzer van januari en maart 1972 zijn geplaatst. Een zinsnede uit het stuk: ”…De scholen van Zeeland hebben reeds enthousiaste reakties gekregen van de kinderen … Als er in Zeeland nog groepen zijn die mee willen doen bijv, KPJ, Gilde, trimclubs, buurtschappen enz of mensen die zo maar mee willen doen met deze gezonde sport neem dan contact op met W.S.V. De Stewardesjes…”

Artikel in Ut Rookelijzer maart 1972

De routes werden uitgezet en gepijld door Kees van Zutphen en door Wim van der Wijst verder gecontroleerd. Bij de twaalf kilometer hadden we zelfs een rustplaats in een café, te weten: Het Witte Huis, Café Het Oventje, Café De Bergmaas en de Heische Tip. Daar werd na het eerste jaar vanaf gestapt.

De deelname bestond uit schoolkinderen, onder begeleiding van ouders en in sommige gevallen de hele klas met de meester als leiding.  Ook de KPJ en buurtschap de Trent waren met een wandelgroep aanwezig en er waren ook individuele wandelaars.Film van de Avond4daagse in 1973

In de jaren zeventig had men nog veel wandelverengingen die in groepen wandelden.
Zo hadden ze de afspraak met enkele clubs uit de regio (Ons Genoegen Schaijk, DEW uit Escharen, De vrolijke Tippelaars Uden en Prinses Margriet Berghem) gemaakt dat ze drie avonden in het eigen dorp de afstand liepen en de laatste dag in Zeeland.

Verslag in Ut Rookelijzer, april 1972

De feestelijke intocht was vanaf het van Kilsdonkplein met muziek van Drumband en Harmonie. Bloemen waren er voor de wandelaars die hun avondvierdaagse volbrachten en de landelijke NWB-medaille in ontvangst mochten nemen.

De schoolgroepen liepen zelfs voor de wisselbeker die voor het eerst werd uitgereikt door Burgemeester Verheyen en gewonnen werd door de Franciscusschool. School Oventje was tweede en de Mariaschool derde.

In de loop der jaren is er veel veranderd zoals andere personen van de organisatie, startplaats en afstanden. De opzet van het vier avonden wandelen, de intocht en de medaille van de NWB zijn na 40 jaar nog steeds actueel.

Aankondiging 2e avondvierdaagse in Ut Rookelijzer, april 1973

Wim, bedankt voor de informatie.

3 reacties op “40 jaar
 1. Suzan schreef:

  Wat geweldig die oude beelden,en dan nog de kerkstraat waar toch nog herkenbare gebouwen staan die je al eigenlijk vergeten bent. Heel mooi om terug te zien, hoe zal het er over 40 jaar weer uitzien!?

 2. Marij schreef:

  Wat leuk zeg zit ik het filmpje te kijken zie ik mijn nicht Jose Klerkx en mijn Opa Verstegen en een tante voorbij komen leuk hoor.
  Groetjes Marij Biemans,Verstegen

 3. Rudy van der Wijst schreef:

  Toch leuk om mijn vader Bert van der Wijst op de beelden te zien